top of page

MAAILMA

PANEM

Peli sijoittuu tulevaisuuden Pohjois-Amerikkaan, josta on sotien ja nälänhädän jälkeen jäljellä enää alue nimeltä Panem. Se jakautuu kahteentoista vyöhykkeeseen, joiden tehtävänä on tuottaa Capitolin vaatimusten mukaisesti kaikki Panemissa tarvittava tomaateista televisioihin. Juustojen, jalokivien ja jääkaappien vuoret kärrätään junalla Capitoliin, mistä silloin tällöin jaetaan varsin mielivaltaisesti murusia myös vyöhykkeiden käyttöön. Olot vyöhykkeillä ovat yleisesti ottaen sitä ankeammat, mitä suurempi on vyöhykkeen numero.

Capitol

Capitol on värikäs ja yltäkylläinen paikka, jossa viihde, ilmiöt ja sosiaaliset suhteet ovat kaikki kaikessa. Eläminen Capitolissa on kallista ja taloudellinen romahdus tietää aina mukanaan myös sosiaalista romahdusta.

 

Hallinto

Capitolia ja koko Panemia johtaa diktaattorin elkein presidentti. Kilpailu vallasta on kovaa ja vastustajia sabotoidaan yhtenään. Joskus jopa myrkytetyllä pikarilla. Presidentin käskyjä toteuttavat Capitolissa ja vyöhykkeillä rauhanvartijat. Vyöhykkeitä johtavat puolestaan pormestarit, jotka ovat niitä harvoja henkilöitä, joilla on yhteys Capitoliin.

VYÖHYKKEET

1. Ykkösvyöhykettä pidetään Capitolin lemmikkinä. Vyöhyke tuottaa jalokiviä ja keksii kilvan ylellisyyshyödykkeitä, joita ilman Capitolin hienohelmat eivät vain halua elää. Kuka nyt ei tarvitsisi leivänpaahdinta, joka painaa kaikkiin leipäviipaleisiin tämän vuoden tribuuttien kuvia?

 

2. Kakkosella fyysinen voima on arvossaan. Capitolissa epäonnistuneita naisia ja miehiä lähetetään rangaistukseksi kakkoselle rauhanvartijoiksi koulutettaviksi. Siksi kakkosella nähdään enemmän uusia naamoja kuin millään toisella vyöhykkeellä. Kakkonen on myös tunnettu taidoistaan muurata ja rakentaa taloja. Tältä vyöhykkeeltä yleensä ilmoittautuu Nälkäpeliin vapaaehtoisia kilpailijoita, joita kutsutaan ammattilaisiksi.

 

3. Kolmosvyöhyke tuottaa kaiken Capitolissa käytetyn tekniikan ja vyöhykkeen kilpailijat tunnetaankin yleensä älykkäistä ansoistaan. Tällä vyöhykkeellä pääsee opiskelemaan muita pidempään.

 

4. Nelosvyöhyke tuottaa Capitolille meren antimia aina simpukoista kaloihin ja helmistä mutanaamioihin. Nelosen kilpailijat ovat voittaneet usein niissä peleissä, joissa areenoilla on ollut vettä.

 

5. Viitonen on keskittynyt energiantuotantoon. Vyöhykeläisillä pysyvät työkalut käsissä ja he ovat kehittäneet ja huoltaneet areenallakin erilaisia aseita ja vempaimia.

6. Kuutonen vastaa siitä, että Capitolissa liikutaan silmänräpäyksessä paikasta toiseen. He huolehtivat myös junista ja niistä ilmatyynyaluksista, joita Nälkäpelissäkin nähdään hakemassa kuolleet kilpailijat.

 

7. Seiskalla huolehditaan Capitolin puuntuotannosta. Polttopuun lisäksi vyöhykkeellä kasvatetaan kukkia ja pensaita Capitolin puutarhoihin.

 

8. Kasilla ommellaan niin koneella kuin käsinkin. Työ tehtaissa on yksitoikkoista, mutta taitavimmat pääsevät ompelemaan käsin koristekirjailuja jopa upeisiin iltapukuihin.

 

9. Yhdeksäs vyöhyke on Capitolin vilja-aitta. Lajikkeiden kirjo on laaja ja ysiltä tuotettua viljaa päätyy paljon myös muille vyöhykkeille lunastettavaksi lisäarvpojen hinnalla.

 

10. Kymppi kasvattaa kaiken Capitolissa syötävän lihan, munat ja maitotuotteet. Sen lisäksi he kouluttavat rikkaille eksoottisia lemmikkejä kissapedoista käärmeisiin.

 

11. Yksitoista on yksi isoimmista vyöhykkeistä. Koko vyöhyke on sadonkorjuun aikana mukana keräämässä hedelmiä ja poimimassa vihanneksia, jotta kaikki saadaan varmasti Capitolin herkkusuiden pöytiin.

 

12. Vyöhyke 12 louhii hiiltä. Työ kaivoksissa on rankkaa ja vaarallista ja siksi vyöhykkeellä moni kuoleekin melko nuorena. Kilpailijoita pidetään usein altavastaajina, sillä alle 18-vuotiaat eivät vielä ole töissä kaivoksissa.

NÄLKÄPELI

Kerran vuodessa valitaan jokaiselta vyöhykkeeltä tyttö ja poika kilpailijoiksi Nälkäpeliin, jonka areenalta vain yksi kahdestakymmenestä neljästä tribuutista selviää hengissä voittajana. Yleensä vapaaehtoisia ei ole, joten osallistujat arvotaan. Mitä enemmän vyöhykeläinen joutuu hankkimaan vilja-avustusta, sitä enemmän hänelle laitetaan arvontalipukkeita. Arvonta koskee kaikkia vyöhykkeen 12-18-vuotiaita asukkaita. Capitolissa Nälkäpeli on suosittu tosi-TV-ohjelma, jonka voittajasta lyödään vetoa. Ennen Nälkäpelin alkua tribuutit viedään koulutuskeskukseen, jossa he voivat treenata peliin liittyviä taitoja kouluttajiensa johdolla. Heidät myös esitellään katsojille lyhyissä haastatteluissa.

 

Nälkäpelin voittajat

Nälkäpelin voittaja saa vyöhykkeeltä oman hulppean talon, tekee kiertueen vyöhykkeeltä toiselle ja pääsee paistattelemaan Capitolin merkkihenkilöiden seurassa. Voittajan vyöhykkeelle lähetetään avokätisempiä ruokapaketteja ja muita tarvikkeita. Varjopuolena voittaja joutuu ohjaamaan oman vyöhykkeensä tulevia kilpailijoita ja hankkimaan heille sponsoreita joskus kyseenalaisinkin keinoin.

© 2025 Leivoksia ja Sirkushuveja LARP

Sivujen taustakuva on luotu tekoälyavusteisesti (DALL·E)

bottom of page